Jadłospis

Dzieciom zapewniamy 3 posiłki: śniadanie, obiad, podwieczorek. Posiłki do przedszkola dostarcza sprawdzona firma cateringowa Joanna Zawadzka JE Zakład Usług Cateringowych wpisana do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej Inspekcji Sanitarnej. To firma, która przygotowuje posiłki tylko dla dzieci. Potrawy przez nią przygotowywane nie zawierają półproduktów, sztucznych barwników, konserwantów, czy innych szkodliwych dla zdrowia substancji. Potrawy przyprawiane są ziołami i naturalnymi przyprawami, nie są smażone i aby były lekkostrawne, poddawane są obróbce termicznej za pomocą pieczenia lub gotowania. Ponadto firma przygotowuje wszystkie rodzaje diet, między innymi bezmleczną, bez jajeczną, bezglutenową czy wegetariańską. Świadczone przez nią usługi są zgodne z obowiązującymi normami zbiorowego żywienia i wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi.

Poniższy jadłospis obowiązuje od dnia  24.06.2019. –  28.06.2019.

Śniadanie

Śniadania

Kakao – 125kal/250ml

Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • schab  gotowany– 25kal/15g,

Kanapki:

  • chleb wiejski – 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • ser żółty 48kal/15g,
  • ogórek 4kal/,
  • zielony mix (rukola, roszponka lub kiełki)

Obiad

  • Zupa kalafiorowo-marchewkowa  44kal/250ml
  • Spaghetti mięsno-pomidorowe 389kal/220g
  • Kompot owocowy

Podwieczorek

  • Drożdżówka domowa 251kal/65g
  • Jabłko – 46kal/100g/ gruszka 27kal/60g
  • Herbata

Śniadanie

Kakao – 125kal/250ml

Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • polędwica gotowana– 35kal/15g,

Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • ogórek 4kal/10g lub pomidor 5kal/10g
  • zielony mix (rukola, roszponka lub kiełki)

Obiad

  • Zupa jarzynowa  71kal/250ml
  • Kotlety mielone wieprzowe pieczone 114kal/65g
  • Kasza jęczmienna 131kal/40g
  • Surówka z młodej kapusty  99kal/100g
  • Kompot owocowy

Podwieczorek

  • Rogal maślany 223kal/45g
  • Jabłko – 46kal/100g lub gruszka 27kal/60g
  • Herbata

Śniadanie

Kakao – 125kal/250ml

Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • filet z indyka– 48kal/15g,

Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • twarożek ze szczypiorkiem 39kal/35g,
  • ogórek kiszony,
  • zielony mix (rukola, roszponka lub kiełki)

Obiad

  • Zupa barszcz biały  47kal/250ml
  • Gałeczki wieprzowe gotowane 114kal/65g
  • Makaron 150kal/40g,
  • Surówka z marchewki 102kal/100g
  • Kompot owocowy

Podwieczorek

  • Bułki z budyniem i dżemem 189kal/45g
  • Jabłko – 46kal/100g lub gruszka 27kal/60g
  • Herbata

Śniadanie

Płatki jaglane na mleku – 150kal/250ml

 Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • szynka gotowana– 48kal/15g,

Kanapki:

  • chleb wiejski 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • ser żółty 48kal/15g,
  • rzodkiewka,

Obiad

  • Zupa kartoflanka 48kal kal/250ml
  • Pieczeń rzymska 114kal/65g
  • Kasza pęczak 134kal/40g
  • Surówka z buraczków 89kal/100g,
  • Kompot owocowy

Podwieczorek

  • Bułki waniliowo-kokosowe 162kal/50g
  • Jabłko – 46kal/100g lub gruszka 27kal/60g
  • Herbata

Śniadanie

Kakao – 125kal/200ml

Kanapki:

  • chleb wiejski – 84kal/70g,
  • pasta jajeczna ze szczypiorkiem – 142kal/70g,
  • rzodkiewka

Obiad

  • Zupa pomidorowa 33 kal/250ml
  • Paluszki rybne z dorsza pieczone 108kal/60g
  • Ziemniaki 85kal/100g
  • Surówka z kapusty kiszonej 74kal/100g
  • Kompot owocowy

Podwieczorek

  • Precle drożdżowe 227kal/50g
  • Jabłko – 46kal/100g
  • Gruszka 27kal/60g lub arbuz,
  • Herbata