Jadłospis

Dzieciom zapewniamy 3 posiłki: śniadanie, obiad, podwieczorek. Posiłki do przedszkola dostarcza sprawdzona firma cateringowa Joanna Zawadzka JE Zakład Usług Cateringowych wpisana do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej Inspekcji Sanitarnej. To firma, która przygotowuje posiłki tylko dla dzieci. Potrawy przez nią przygotowywane nie zawierają półproduktów, sztucznych barwników, konserwantów, czy innych szkodliwych dla zdrowia substancji. Potrawy przyprawiane są ziołami i naturalnymi przyprawami, nie są smażone i aby były lekkostrawne, poddawane są obróbce termicznej za pomocą pieczenia lub gotowania. Ponadto firma przygotowuje wszystkie rodzaje diet, między innymi bezmleczną, bez jajeczną, bezglutenową czy wegetariańską. Świadczone przez nią usługi są zgodne z obowiązującymi normami zbiorowego żywienia i wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi.

Poniższy jadłospis obowiązuje od dnia  10.12.2018. – 14.12.2018.

Śniadanie

Kakao – 125kal/250ml

Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • polędwica z gotowana– 25kal/15g,

Kanapki:

  • chleb wiejski – 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • ser żółty 48kal/15g,
  • pomidor 5kal/10 g,

Obiad

  • Zupa krupnik  79kal/250ml
  • Spaghetti mięsno-pomidorowe 389kal/220g,
  • Kompot owocowy

Podwieczorek

  • Bułki z budyniem i dżemem 174kal/65g
  • Jabłko – 46kal/100g/ gruszka 27kal/60g
  • Herbata

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku – 151kal/250ml

Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • szynka gotowana– 35kal/15g,

Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • ogórek 4kal/10g lub pomidor 5kal/10g

Obiad

  • Zupa wiejska  72kal/250ml
  • Kotlety mielone 114kal/65g, kasza jęczmienna 131kal/40g
  • Surówka z białej kapusty 99kal/100g
  • Kompot owocowy

Podwieczorek

  • Chałka z twarożkiem 153kal/65g
  • Jabłko – 46kal/100g/gruszka -27kal/60g
  • Herbata

Obiad

Śniadanie

  • Kakao – 125kal/250ml

Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • polędwica z indyka– 48kal/15g,

Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • pasta warzywna 36kal/30g,

ogórek 4kal/10g.

Obiad

  • Zupa grochowa 70kal/250ml
  • Udka z kurczaka pieczone 145kal/90g
  • Ziemniaki 134kal/100g
  • Surówka z marchewki 102kal/100g
  • Kompot owocowy

Podwieczorek

  • Naleśniki z twarogiem  129kal/70g,
  • Jabłko – 46kal/100g/gruszka -27kal/60g,
  • Herbata

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku – 167kal/200ml

Kanapki:

  • chleb wiejski– 42kal/35g,
  • masło – 33kal/5g,
  • schab gotowany– 48kal/15g,

Kanapki:

  • chleb wiejski – 42kal/35g,
  • twarożek ze szczypiorkiem 39kal/35g,
  • sałata 1kal/5g

Obiad

  • Zupa pomidorowa 33 kal/250ml
  • Paluszki rybne z dorsza 108kal/60g
  • Ziemniaki 134kal/100g,
  • Surówka z kapusty kiszonej 74kal/100g
  • Kompot owocowy

Podwieczorek

  • Chałka z dżemem 134kal/65g,
  • Jabłko – 46kal/100g/ gruszka 27kal/60g
  • Herbata

Śniadanie

Kakao – 125kal/200ml

Kanapki:

  • chleb wiejski – 84kal/70g,
  • pasta jajeczna ze szczypiorkiem – 142kal/70g,
  • ogórek– 3kal/20g

Obiad

  • Zupa fasolowa 74 kal/250ml
  • Pieczeń rzymska 114kal/65g
  • Makaron 150kal/40g
  • Surówka z buraczków 89kal/100g
  • Kompot owocowy

Podwieczorek

  • Naleśniki z twarogiem  129kal/70g
  • Jabłko – 46kal/100g/ gruszka 27kal/60g
  • Herbata